Co jíst a nejíst v těhotenství?

Co jíst a nejíst v těhotenství?


Na správnou výživu bychom měli dbát vždy. Ať jsme zdraví, nemocní, štíhlí, tlustí, jakýkoliv. Ale kdy bychom měli na výživu dávat obzvlášť velký důraz, je těhotenství. Při těhotenství totiž výživa neovlivňuje pouze nás, ale také naše dítě. Jaká by měla být výživa v těhotenství? Rozhodně bohatá na vitamíny, minerál y a podobně zdravý prospěšné potraviny. O tom, co jíst a nejíst by vás měl informovat váš gynekolog, který bude dělat těhotenské vyšetření. Pojďme si ale stručně shrnout, co jíst nebo nejíst. Ano, při těhotenství existuje řada věcí, které bychom měli ze svého jídelníčku vyloučit. Jsou to například:

těhotenství

  • Ryby – ryby není doporučeno konzumovat kvůli možnému obsahu rtuti. Proto by se měly nastávající maminky vyhýbat mořským rybám, jako je třeba tuňák, žralok, ale i makrela.
  • Syrové maso – v syrovém masu hrozí nebezpečí infekce, různých parazitů, nebo Toxoplasmozy. Proto zapomeňte na carpaccio, tatarák nebo sushi.
  • Nepasterizované mléko – mléko které je nepasterizované, může být napadeno listerií, která může neléčená vést až k potratu. Vyhýbejte se tedy měkkým sýrům a nepřevařenému mléku, které je k dostání třeba na farmách.

ultrazvuk

Při těhotenství se zaměřte na dostatečný přísun kyseliny listové, která je prospěšná jak pro matku, ta pro dítě. Ta je obsažena zejména v zelenin, jako je listová zelenina, saláty, okurky, rajčata, ale také třeba v bramborách nebo různých druzích ořechů. Při těhotenství jsou některé bylinky zapovězené, jiné ale naopak můžou být budoucí mamince a jejímu miminku jen ku prospěchu. Pokud si chcete být jisté, že neužíváte nic závadného, můžete popíjet čaj pro těhotné, který se právě skládá z různých bylinek. Nezapomeňte na dostatek dalších vitamínů a minerálů, které v těhotenství potřebujete. Jsou to vláknina, vápník, omega-3 mastné kyseliny nebo některé vitamíny ze skupiny B.